Perniagaan kecil Malaysia catat pertumbuhan terbaik sejak pandemik  • Keyakinan terhadap ekonomi tinggi
  • Kos menjalankan perniagaan tetap menjadi kebimbangan utama
  • Pulangan yang kukuh terikat dengan perbelanjaan teknologi

KUALA LUMPUR, MALAYSIA - Media OutReach Newswire - 3 April 2024 - Enam puluh enam peratus perniagaan kecil Malaysia berkembang pada 2023 dengan 2024 dijangka menjadi tahun yang lebih baik, menurut tinjauan baharu oleh CPA Australia.

Malaysia Small Business Survey Infographic

Tinjauan Perniagaan Kecil Asia Pasifik tahunan mendapati tujuh puluh lapan peratus dijangka berkembang pada 2024, hasil terbaik negara sejak 2012 dan lebih tinggi daripada tinjauan itu.

Sentimen memberangsangkan itu disandarkan kepada keyakinan terhadap ekonomi dengan hampir tiga suku menjangkakan ia berkembang tahun ini, melebihi purata tinjauan sebanyak 65 peratus.

Lima puluh sembilan peratus mencari pembiayaan luaran untuk pertumbuhan perniagaan pada 2023 yang mencerminkan peralihan daripada kelangsungan perniagaan pada 2022.

Peningkatan kos menjalankan perniagaan, bagaimanapun, tetap menjadi kebimbangan utama dengan bahan, kos utiliti, kos kakitangan dan sewa menjadi kos yang memberi kesan kepada perniagaan yang paling banyak tahun lepas. Hampir 50 peratus berkata peningkatan kos memberi kesan negatif kepada perniagaan mereka.

"Usahawan muda memacu momentum inovasi dan pengambilan teknologi. Hasil tinjauan beberapa tahun telah menunjukkan bahawa perniagaan kecil dengan usahawan yang lebih muda lebih cenderung untuk berkembang, berinovasi, menggunakan teknologi baru muncul dan mengeksport," kata Surin Segar, Presiden CPA Australia Bahagian Malaysia.

Pulangan yang kukuh daripada jualan dalam talian melalui pilihan teknologi digital dan pembayaran baharu yang lebih luas dan kehadiran media sosial yang lebih besar memacu perbelanjaan teknologi. Aplikasi mudah alih kekal sebagai teknologi paling popular untuk perniagaan kecil Malaysia melabur pada 2023, dengan hampir 50 peratus melaporkan pelaburan teknologi mereka meningkatkan keuntungan.

Tiga puluh dua peratus berkata mereka akan memperkenalkan produk, proses atau perkhidmatan baharu ke Malaysia atau dunia pada 2024. Ini akan menyokong pertumbuhan jangka panjang dan daya saing perniagaan kecil Malaysia yang lebih baik.

"Dengan banyak perniagaan kecil yang menghadapi risiko, adalah penting bagi pembuat dasar untuk menyokong golongan muda yang tidak berpengalaman yang memiliki atau dalam kedudukan utama untuk mendapatkan nasihat perniagaan."

Kebimbangan terhadap risiko siber hasil dari peningkatan penggunaan teknologi, 52 peratus pemilik perniagaan kecil mengkaji semula keselamatan siber mereka dalam tempoh enam bulan lepas berbanding 48 peratus pada 2022.

"Adalah menggalakkan untuk melihat peningkatan kesedaran risiko siber ketika kerajaan terus mengukuhkan rangka kerja kawal selia dengan Rang Undang-Undang Keselamatan Siber baharu dibentangkan di Parlimen. Ini sejajar dengan seruan Kementerian Komunikasi dan Digital untuk tindakan kolektif dan penyelarasan global bagi menangani ancaman siber," kata Surin.

Fokus ESG untuk perniagaan kecil berpusat pada kesihatan dan keselamatan kakitangan, kemampanan rantaian bekalan, kepelbagaian dan dasar kemasukan.

"Kami berharap untuk melihat peningkatan pelaburan dalam amalan ESG canggih seperti tenaga boleh diperbaharui dan penggunaan peluang kewangan hijau dan mampan.

Dapatkan ringkasan Malaysia dan Infografik

Hashtag: #cpaaustralia #smallbusiness #businessowners #Malasyianbusinesses

The issuer is solely responsible for the content of this announcement.
Mengenai CPA Australia
Mengenai CPA Australia
CPA Australia adalah salah satu badan perakaunan profesional terbesar di dunia, dengan lebih daripada 173,000 ahli di lebih 100 negara dan wilayah, termasuk lebih daripada 10,500 ahli di Malaysia. CPA Australia telah beroperasi di Malaysia sejak tahun 1956 dan membuka pejabat kami di Malaysia pada tahun 1994. Perkhidmatan teras kami termasuk pendidikan, latihan, sokongan teknikal dan advokasi. CPA Australia menyediakan kepimpinan pemikiran mengenai isu-isu tempatan, kebangsaan dan antarabangsa yang mempengaruhi profesion perakaunan dan kepentingan awam. Kami terlibat dengan kerajaan, pengawal selia dan industri untuk menyokong dasar yang merangsang pertumbuhan ekonomi yang mampan dan mempunyai hasil perniagaan dan awam yang positif. Ketahui lebih lanjut di
SOURCE:

CPA Australia

CATEGORY:

Business

READ IN:

English

PUBLISHED ON:

03 Apr 2024

Past Press Releases

MORE

Talk to Media OutReach Newswire today

CONTACT US NOW