OctaFX:Enam peristiwa ekonomi yang anda perlu berikan perhatian dalam separuh kedua 2023. Bahagian 1Dalam artikel ini, pakar OctaFX menerangkan mengenai tiga peristiwa yang perlu diberikan perhatian oleh pelabur dan trader. Selain itu, mereka turut bercakap mengenai kesan keputusan Fed ke atas kadar tukaran dolar A.S., permulaan awal kegilaan pilihanraya presiden A.S., dan cara musim perkahwinan India boleh meningkatkan harga emas.

KUALA LUMPUR, MALAYSIA - Media OutReach - 18 September 2023 - Dengan ekonomi global yang semakin melemah, anda mungkin tertanya-tanya apa yang akan mempengaruhi pasaran permodalan dalam separuh kedua 2023. Adakah Rizab Persekutuan A.S. akan berhenti meningkatkan kadar? Apakah faktor yang akan mempengaruhi dolar dan harga emas? Apakah yang akan menjadi tema utama untuk tahun akan datang? Beberapa kisah penting dalam baki tahun 2023 patut dipertimbangkan semasa melabur dalam pasaran global.

Fed dijangka akan memperlahankan atau menghentikan sementara kenaikan kadar dalam baki tahun 2023

Fed telah meningkatkan kadar faedah 11 kali sejak Mac 2022 untuk mengawal inflasi yang berterusan, meningkatkan kadar pinjaman utamanya pada bulan Julai ke paras tertinggi dalam masa 22 tahun. Ini telah menyebabkan penurunan dalam pasaran saham A.S., meningkatkan hasil Perbendaharaan, krisis perbankan, dan pengukuhan dolar A.S.

Dalam separuh pertama bulan September, pegawai Rizab Persekutuan A.S. mengatakan bahawa bank pusat A.S. mampu untuk tidak mengambil apa-apa tindakan buat masa ini tetapi tidak menolak kemungkinan bahawa kenaikan kadar akan berlaku untuk menangani inflasi. Menurut CME FedWatch Tool, kebarangkalian penghentian sementara pada mesyuarat FOMC akan datang adalah tinggi, dengan kebarangkalian sebanyak 93% untuk mengekalkan kadar pada akhir mesyuarat bulan September 2023 dan kebarangkalian 58% penghentian sementara pada akhir mesyuarat bulan Disember 2023 FOMC.

Pelabur perlu ingat bahawa kitaran perniagaan biasanya mengatasi kitaran ekonomi. Oleh itu, jika penghentian sementara diumumkan di mesyuarat bulan September FOMC pada 19 – 20 September, dolar A.S. berkemungkinan akan menjadi lemah, dan harga pasaran saham akan meningkat.

Permulaan awal kegilaan pilihan raya presiden A.S.

Pilihan raya presiden ke-60 yang seterusnya dijadualkan pada 5 November 2024. Pada 15 November 2022, Donald Trump telah mengumumkan pelancaran kempennya. Pada 25 April 2023, penyandang Presiden A.S. Joe Biden telah mengumumkan pencalonan beliau.

Katakan kita secara dangkal mencirikan kedua-dua pihak ini dalam pilihan raya akan datang ini. Dalam kes tersebut, nampaknya Donald Trump dan Republikan komited kepada nilai tradisional, termasuk memihak kepada mengurangkan beban cukai dan menghapuskan subsidi tak berbayar. Pada masa yang sama, Joe Biden dan Demokrat mengalu-alukan imigrasi, kesaksamaan, dan meningkatkan beban cukai kepada golongan kaya.

Kedua-dua calon telah melancarkan kempen mereka, bermakna jumlah ulasan politik akan meningkat walaupun sebelum pilihan raya utama pada awal 2024. Dalam keadaan semasa, kelebihan undian Parti Republikan dilihat sebagai isyarat positif bagi pasaran—pertumbuhan pasaran saham. Pada masa yang sama, kelebihan undian yang memihak kepada Demokrat dilihat sebagai isyarat negatif—pengukuhan dolar A.S. Pelabur harus mendengar petanda awal yang datang dari media A.S. berkenaan pilihan raya presiden dan menyesuaikan strategi pelaburan mereka bergantung kepada isyarat awal yang muncul.

Musim perkahwinan India boleh meningkatkan harga emas

Kebermusiman sangat mempengaruhi prestasi emas sepanjang tahun, terutamanya dengan pengguna utama di India dan China yang menggunakannya bagi tujuan kebudayaan dan keagamaan. Tempoh dari bulan November hingga Februari adalah masa yang sangat menguntungkan untuk logam berharga ini, yang jatuh di tengah-tengah musim perkahwinan di India. Lebih separuh daripada semua permintaan emas di India adalah untuk majlis perkahwinan, yang memerlukan sejumlah besar barang kemas, dan emas sering dilihat sebagai tanda kekayaan dan status di kalangan masyarakat India.

Dengan Rizab Persekutan A. S. mengisyaratkan penghentian sementara dalam kenaikan kadar utama, kesan musim perkahwinan boleh bersifat bersinergi—peningkatan permintaan untuk emas berbanding dolar yang lemah akan meningkatkan harga emas mulai November 2023 dan seterusnya.

Kita berada dalam persekitaran ekonomi dan politik yang tidak stabil dengan cabaran dan kegawatan. Walau bagaimanapun, di tengah-tengah cabaran ini, wujud peluang bagi pelabur yang sentiasa bersiap sedia untuk merebut peluang. Mulai bulan September 2023 dan seterusnya, akan wujud banyak peluang, bermula dengan keputusan kadar faedah Rizab Persekutuan dan musim perkahwinan di India. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut, baca sambungan artikel dalam bahagian dua.
Hashtag: #OctaFX

The issuer is solely responsible for the content of this announcement.
OctaFX
OctaFX
adalah broker antarabangsa yang menyediakan perkhidmatan perdagangan dalam talian di seluruh dunia sejak 2011. Ia menawarkan akses tanpa komisen kepada pasaran kewangan dan pelbagai perkhidmatan yang telah digunakan oleh pelanggan dari 180 negara dengan lebih daripada 42 juta akaun dagangan. Webinar pendidikan percuma, artikel, dan alat analisis yang disediakan membantu pelanggan mencapai matlamat pelaburan mereka.

Syarikat terbabit dalam jaringan komprehensif amal dan inisiatif kemanusiaan, termasuk penambahbaikan infrastruktur pendidikan, dan projek bantuan notis pendek yang menyokong komuniti tempatan.

OctaFX juga telah memenangi lebih daripada 60 anugerah sejak penubuhannya, termasuk anugerah 'Broker Dalam Talian Terbaik Global 2022' daripada World Business Outlook dan anugerah 'Broker Global Terbaik Asia 2022' daripada International Business Magazine.

SOURCE:

OctaFX

CATEGORY:

Finance

PUBLISHED ON:

18 Sep 2023

Past Press Releases

MORE
#Finance #Economics

29 February 2024

Gold price forecast for 2024 – Octa

Talk to Media OutReach Newswire today

CONTACT US NOW