Bank Negara Malaysia (BNM) menaikkan kadar faedah setelah berhenti seketika: implikasi untuk ringgit

KUALA LUMPUR, MALAYSIA - Media OutReach - 26 May 2023 - Keputusan BNM untuk menaikkan kadar faedah adalah satu percubaan menstabilkan ringgit Malaysia. Pakar OctaFX percaya bahawa bersama-sama kelemahan kadar pertukaran, subsidi meluas rakyat Malaysia menambahkan risiko pro-inflasi, memaksa BNM untuk menaikkan kadar.

BNM raises interest rate.jpeg

Jawatankuasa Dasar Monetari Bank Negara Malaysia's (BNM) menaikkan kadar dasar semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas kepada 3.00% pada 3 Mei 2023. Langkah ini diambil selepas dua mesyuarat di mana kadar kekal tidak berubah. Sebab utama di sebalik peningkatan kadar adalah tekanan inflasi tinggi yang berterusan serta kelemahan mata wang negara.

Bank Pusat juga berkata ia tidak mahu lagi meneruskan subsidi yang besar, di mana, sebagai tambahan kepada ianya boleh didapati oleh semua rakyat tidak mengira kekayaan, mempunyai tekanan pro inflasi yang ketara membebankan perbendaharaan negara. Walau bagaimanapun, perbahan dasar ada kesannya. Menurut statistik suku pertama tahun 2023, permindaan domestik sedang berkembang bersama-sama dengan penambahbaikan keseluruhan keadaan kerja.

Penguncupan dasar monetari yang diteruskan oleh Bank Negara Malaysia nampak wajar, memandangkan program subsidi yang meluas, dan mencadangkan kemungkinan tinggi berlakunya kenaikan kadar selanjutnya, kata Kar Yong Ang, penganalisis pasaran kewangan OctaFX.

Berikutan keputusan BMN, ringgit pada mulanya memperoleh 0.3% berbanding USD. Walau bagaimanapun, kesan positif membuktikan ianya tidak bertahan lama, kerana dua minggu kemudian, ringgit kehilangan lebih daripada 1.0% dan sekarang menghampiri sejarah rendah. Jika trend menurun berterusan, sasaran berikutnya untuk USDMYR adalah 4.75, menandakan rendah 24-tahun yang tidak nampak sejak krisis kewangan Asia.

Menurut Kar Yong Ang, kelemahan mata wang negara yang berterusan meningkatkan tekanan inflasi, menggesa pengawal selia untuk mengamalkan kedudukan lebih tegar. Namun begitu, mencapai kadar pemulihan memerlukan masa, walaupun dengan penambahan kenaikan kadar faedah dan pemotongan subsidi kadar faedah Kadar faedah global yang lebih tinggi, persekitaran tanpa risiko dan pertumbuhan lembap ekonomi China akan terus melemahkan ringgit pada suku kedua 2023 dan awal suku ketiga 2023

Hashtag: #OctaFX

About OctaFX
adalah broker antarabangsa yang menyediakan perkhidmatan dagangan dalam talian di seluruh dunia sejak 2011. Ia menawarkan akses percuma komisen ke pasaran kewangan dan pelbagai perkhidmatan yang telah digunakan oleh pelanggan dari 180 negara dan yang telah membuka lebih daripada 21 juta akaun dagangan. Webinar pendidikan percuma, artikel, dan alat analisis yang disediakan membantu pelanggan mencapai matlamat pelaburan mereka.

Syarikat terbabit dalam jaringan komprehensif amal dan inisiatif kemanusiaan, termasuk penambahbaikan infrastruktur pendidikan, projek bantuan notis pendek menyokong komuniti tempatan.

Dalam rantau APAC, OctaFX berjaya memperoleh anugerah 'Broker Forex Terbaik Asia 2022' dan 'Broker Global Terbaik Asia 2022' masing-masing dari Global Banking and Finance Review dan International Business Magazine.

OctaFX

CryptoCurrencies