OctaFX: Panduan komprehensif untuk psikologi perdagangan dan cara ia memberi kesan terhadap keputusan andaKetika menantikan siri webinar tentang psikologi perdagangan oleh pakar dagangan Gero Azrul, OctaFX menyediakan panduan komprehensif untuk mengenal pasti dan mengatasi emosi yang membahayakan perdagangan anda.

KUALA LUMPUR, MALAYSIA - Media OutReach - 2 Mac 2023 - Membangunkan strategi perdagangan tidak cukup untuk berjaya sebagai seorang trader. Strategi akan memberikan keputusan positif hanya selepas anda menguasai psikologi perdagangan dan mengatasi emosi yang memberi impak negatif terhadap proses membuat keputusan. Takut, tamak, dan pelbagai perkara yang berat sebelah kesemuanya memberi kesan cara anda memahami pasaran dan membuka pesanan. Untuk mengendalikan perkara ini dan mengekalkan disiplin kewangan, trader menggunakan beberapa teknik yang pakar OctaFX Gero Azrul akan huraikan dengan panjang lebar semasa bahagian kesebelas siri webinar psikologi perdagangan pada 3 Mac, 2023.

Caption

Mari huraikan kesalahan paling biasa psikologi perdagangan dan beberapa cara mengatasinya.

Lima cara emosi anda dapat mempengaruhi perdagangan

Ketika anda perlu menekan butang 'beli' atau 'jual', emosi terasa berbeza. Fikiran anda mengisahkan kejayaan yang pasti dan membisik kegagalan, menyebabkan anda mengambil keputusan terburu-buru. Pada terasnya, terdapat lima cara emosi dapat mempengaruhi perdagangan anda:

  • Bimbang ketinggalan(FOMO). Ada masanya trader membuka pesanan baharu apabila mereka merasakan dapat memperoleh atas pergerakan pasaran, selalunya yang dipromosikan oleh pempengaruh kewangan di media sosial. Walau kelihatan sebegitu kukuh, lebih baik untuk mengelak daripada membuat pesanan berdasarkan khabar angin dan mula-mula sekali membuat analisis dengan teliti dan gunakan alat pengurusan risiko.
  • Bergantung pada perasaan dan gerak hati. Ini tidak sesekali cara yang bijak menjalankan aktiviti perdagangan. Sebagaimana bertuah seseorang itu, selepas beberapa kali untung berdagang, akan terdapat turutan kerugian yang tidak dapat dielakkan yang berkemungkinan mengakibatkan kerugian lebih besar.
  • Salah faham penjudi. Sesetengah trader tersilap mempercayai hanya kerana mereka rugi berdagang berturut-turut, yang seterusnya mungkin menjadi sesuatu boleh dimenangi. Walau bagaimanapun, pesanan berturut-turut yang tidak menguntungkan mungkin tidak akan berakhir sehingga kesemua deposit digunakan.
  • Analisis pengalaman lalu. Ia selalunya nampak mudah untuk mengenal pasti titik masuk yang baik untuk pesanan lampau. Akibatnya, perdagangan mungkin nampak lebih mudah kepada pemula, yang mungkin membawa kepada keputusan yang tidak menyenangkan. Sementara analisis tertentu dapat membantu, anda perlu ada strategi yang konsisten sebagai sandaran kepada keputusan anda, kerana anda berkemungkinan tidak dapat mengawal emosi dalam masa nyata, persekitaran pasaran tekanan tinggi.
  • Menyimpan pesanan anda terbuka pada masa yang lama. Mencari bukti bahawa anda betul dan berada terlalu lama berdagang mungkin menyebabkan kesilapan perdagangan yang mahal. Cuba kekal objektif dan berhenti berdagang apabila ia melepasi tahap kerugian yang boleh diterima.

Cara mengelak kesilapan psikologi perdagangan

Terdapat beberapa cara anda dapat mengawal emosi anda semasa berdagang.

  • Buatkan strategi perdagangan dan kekal menggunakannya. Strategi perdagangan yang teliti akan membantu anda kekal fokus terhadap matlamat dan keputusan yang impulsif. Rancangan perdagangan anda perlu ada titik kemasukan dan keluar yang jelas, teknik pengurusan risiko yang anda akan gunakan, dan jadual dagangan berdasarkan tempoh masa dan instrumen yang anda pilih.
  • Perlindungan modal mesti diutamakan pada setiap masa. Sebelum cuba untuk memaksimumkan keuntungan, pastikan modal dagangan dilindungi. Kebiasaannya tidak lebih daripada 4% modal anda setiap dagangan dan letakkan kerugian setiap dagangan anda pada maksimum 25%. Jika anda selalu berhenti berdagang setiap kali terjadi sedemikian, walau apa pun anda rasai tentang pergerakan ke hadapan pasaran, modal anda akan lebih selamat.
  • Simpan jurnal dagangan. Jurnal dagangan dapat membantu anda menganalisis kemajuan perdagangan anda dan mengenal pasti bahagian yang perlu diperbaiki. Terus menjejaki perdagangan anda, termasuk titik keluar masuk, sebab berdagang, dan hasilnya.
  • Rehat sebentar jika anda memerlukannya. Anda berkemungkinan melakukan kesilapan jika anda dalam keadaan tertekan atau keletihan. Jika anda mengalami siri kerugian pesanan yang berturut-turut, anda mungkin memerlukan rehat. Dapatkan rehat daripada tekanan emosi dan dengan berhati-hati menganalisis situasi yang telah terjadi.
  • Belajar daripada kesilapan anda. Semua ini tidak dapat dielakkan. Perlu diingati bahawa kesilapan tetap ada untuk membantu anda memperhalusi pendekatan perdagangan anda dan menjadikan ia lebih menguntungkan.

'Teknologi perdagangan adalah penting dalam mencapai matlamat dagangan anda. Trader yang berjaya mengawal emosi mereka lebih cenderung untuk berjaya dalam jangka panjang. Walau bagaimanapun, ia adalah topik yang luas dengan setiap titik aplikasinya pada setiap tahap proses dagangan,' komen Gero Azrul.

Dalam siri webinarnya, Gero Azrul akan bercakap dengan terperinci tentang pelbagai teknik psikologi dan cara untuk menjadikan perdagangan kurang tekanan dan lebih efektif, serta menunjukkan contoh praktikal menggunakan ia.
Hashtag: #OctaFX

The issuer is solely responsible for the content of this announcement.
Tentang OctaFX
Tentang OctaFX
adalah broker global yang menyediakan perkhidmatan dagangan dalam talian di serata dunia sejak 2011. Ia menawarkan akses percuma pasaran kewangan dan pelbagai perkhidmatan yang telah sedia digunakan oleh pelanggan di lebih dari 150 buah negara dengan tidak lebih daripada 21 juta akaun perdagangan. Pendidikan webinar percuma, artikel, dan alat analisis yang disediakan membantu pelanggan mencapai matlamat pelaburan mereka.

Syarikat terbabit dalam jaringan komrehensif kebajikan dan kemanusiaan, termasuk menambah baik infrastruktur pendidikan dan projek bantuan notis singkat menyokong komuniti tempatan.

OctaFX juga telah memenangi lebih daripada 60 anugerah sejak penubuhannya, termasuk anugerah 'Broker Global Dalam Talian Terbaik 2022' daripada World Business Outlook dan anugerah 'Broker Global Asia Terbaik 2022' daripada International Business Magazine.

SOURCE:

OctaFX

CATEGORY:

Business

PUBLISHED ON:

02 Mar 2023

Past Press Releases

MORE

Talk to Media OutReach Newswire today

CONTACT US NOW