145K Penjual Shopee Mencapai Pertumbuhan 25% Pada 2022Perkhidmatan pelanggan yang berkualiti dan kedai yang dioptimumkan memacu keterangkuman ekonomi

KUALA LUMPUR, MALAYSIA - Media OutReach - 6 DISEMBER 2022 - Kajian Shopee Super Awards Milestone 20221 menemui banyak kedai di Malaysia mengatasi jangkaan perniagaan di pasaran sejak 12 bulan lalu. Dari Oktober 2021 hingga September 2022, lebih 145,000 penjual tempatan mencapai pertumbuhan 25% dalam jualan tahun ke tahun di Shopee disebabkan tahap perkhidmatan pelanggan yang berkualiti dan kedai yang dioptimumkan. Memandangkan banyak penjual platform menjaga lebih daripada tiga tanggungan isi rumah secara purata2 di luar komuniti bakat tempatan dan pekerja gig yang bekerja, ini memenuhi misi Shopee menggunakan teknologi untuk membantu golongan yang kurang mendapat perkhidmatan.

Caption

Selain itu, Shopee memacu rangkuman ekonomi dengan menyepadukan dan meningkatkan kemahiran lebih daripada 251,000 penjual tempatan yang mula menjual dalam talian tahun ini. Penjual kali pertama ke platform ini mengambil kesempatan daripada ekosistem yang teguh dan ciri inovatif untuk skala operasi dengan cepat dan mencapai pasaran baharu dalam talian. Antaranya, lebih 140 penjual baharu merekodkan jualan lebih RM500,000 tahun ini. Mereka mengatasi prestasi rakan sebaya mereka dengan rating kedai melebihi 4.8 (daripada 5), 97% kadar pemenuhan tepat masa dan kadar respons sembang pelanggan yang pantas sebanyak 116 min.

Salah satu pemecah rekod ini ialah penjual Shopee Frederick Thoo dari kedai IFS1212: dia berumur 41 tahun dan memulakan perniagaan produk automotif dengan Shopee sebagai alternatif untuk membina aplikasi khusus yang mahal. "Saya menghargai antara muka mudah Shopee dan pangkalan pengguna yang besar. Kami telah berjaya mencapai rekod tertinggi sebanyak 600 pesanan harian. Jumlah pesanan ini hanya boleh dicapai dengan menjual dalam talian. Kami meletakkan banyak usaha untuk mencari kaedah terbaik untuk mengemas produk kami dan mengekalkan kadar respons sembang kami yang tepat pada masanya. Penarafan yang baik adalah amat penting dalam membina kepercayaan pelanggan," kongsi Thoo.

Di sebalik penjual baharu seperti Thoo, penjual jangka panjang di Shopee juga mendapati bahawa pengalaman pelanggan yang lancar membuahkan hasil untuk pertumbuhan yang mampan. Kerana keupayaan mereka untuk mengekalkan pelanggan setia dan mengurangkan kos pemasaran, tahun sehingga kini September 2022, lebih daripada 2,100 penjual tempatan membuat jualan lebih RM5 juta sejak penubuhan kedai mereka di Shopee. Sepanjang tahun lepas, penjual ini mengekalkan penilaian konsisten 4.9 (daripada 5), masa respons sembang pantas selama 125 minit dan hampir 99% pesanan mereka dihantar tepat pada masanya.

Lebih 1,700 penjual tempatan barangan tulen Buatan Malaysia mencatatkan jualan RM1 juta sejak penyenaraian di pasaran kerana platform 'hiperlokal' Shopee dan kempen e-dagang. Usahawan tempatan ini menyediakan barangan berkualiti yang memenuhi pilihan tempatan rakyat Malaysia dengan purata penarafan kedai 4.9 daripada 5 dan 98% pesanan dihantar tepat pada masanya.

Kenneth Soh, Ketua Kempen Pemasaran di Shopee Malaysia berkata, "Kami berbesar hati untuk melihat sejauh mana komuniti penjual, jenama dan bakat kami telah hadir di pasaran menjelang Shopee Super Awards kami pada 15 Disember. Ini berkat kerja keras kolektif mereka dan semua pengalaman membeli-belah baik yang mereka cipta untuk pembeli dalam talian, Shopee menduduki tempat pertama dalam Kedudukan Jenama Terbaik YouGov di Malaysia dan juga memenangi emas untuk Jenama Malaysia Terkuat Kantar dalam kedua-dua 'General Retailers' and 'Lifestyle App' kategori. Mereka memberi inspirasi kepada kami untuk terus berinovasi dan melabur dalam ekosistem pasaran untuk memberi kembali kepada komuniti dengan menyediakan pelbagai pilihan pada harga terendah."

Di luar pendidikan percuma untuk komuniti penjual melalui Shopee University dan Seller Summit, Shopee juga telah mencipta KOL masterclasses dan Shopee Influencer Fest untuk meningkat influencers dan memacu pertumbuhan mereka bersama penjual. Awal tahun ini, kajian pasaran Shopee mendedahkan bahawa influencer tempatan menjangkau khalayak yang lebih luas dan meningkatkan penglibatan pelanggan3 untuk penjual.

Eizuwan Eizuddin, peserta komuniti influencer Shopee yang aktif sejak 2020, percaya pada hubungan simbiotik antara penjual dan influencer. "Pengguna menghargai cadangan daripada suara yang tulen. Saya dapat melihat trend orang yang lebih mempercayai ulasan pihak ketiga berbanding pengiklanan di TV atau radio. Video ulasan produk saya boleh dilihat sebagai jambatan antara penjual dan pembeli. Di satu pihak, meningkatkan keterlihatan produk penjual; sebaliknya, membantu khalayak saya membuat keputusan pembelian termaklum."

Pada 15 Disember 2022, majlis Shopee Super Awards akan mengiktiraf penjual, jenama dan influencer terbaik tahun ini mengikut kategori industri. Pemenang anugerah e-dagang yang dinanti-nantikan seperti "Penjual Super Berkembang", "Jenama Prestasi Operasi Super" dan "Penstriman Langsung Super" akan diumumkan. Rakyat Malaysia boleh menonton Shopee Live pada pukul 12 tengah hari pada 11 Disember dan 7:30 malam pada 15 Disember untuk menyokong jenama, penjual dan bakat kegemaran mereka dengan melayari https://shopee.com.my/m/shopeesuperawards2022.

Nota kepada Editor:
1. Kajian "Shopee Super Awards Milestone" 2022 telah dijalankan oleh Shopee Marketplace, mengambil data penyelidikan dari Oktober 2020-September 2021 dan Oktober 2021-September 2022.
2. Tinjauan #RayaBersamaShopee terhadap lebih dua ribu penjual yang mengambil bahagian antara 18 Mac hingga 18 April 2022, 70% daripadanya adalah wanita, diberi kuasa untuk menyara keluarga mereka, sambil mengekalkan fleksibiliti mengurus rumah tangga masing-masing. Oleh itu, penjual wanita ini mampu menyediakan lebih daripada tiga tanggungan isi rumah secara purata. Kebanyakan mereka tinggal di Lembah Klang atau Johor, tetapi ramai yang mewakili kawasan luar bandar Malaysia di Kedah, Kelantan, Perak, Sabah dan Terengganu.
3. Tinjauan 2022 "The Future of E-Commerce with Malaysian Influencers" telah dijalankan oleh Shopee Marketplace, antara 28 September dan 26 Oktober 2022. Maklum balas sukarela diperoleh daripada 1,035 penjual Malaysia di platform tersebut. 47% daripada penjual yang ditinjau fikir influencer bolehi menjangkau khalayak sasaran yang lebih luas dan meningkatkan penglibatan pelanggan.

Hashtag: #Shopee

The issuer is solely responsible for the content of this announcement.
Mengenai Shopee
Mengenai Shopee
Shopee ialah platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan. Shopee menggalakkan sebuah ekosistem digital yang inklusif dan mampan dengan membolehkan pendigitalan perniagaan, membolehkan perniagaan-perniagaan mengembangkan kehadiran dalam talian mereka, membantu lebih ramai orang mengakses dan memperoleh manfaat daripada perkhidmatan digital, serta membangkitkan komuniti tempatan.

Shopee menawarkan pengalaman yang mudah, selamat, dan menarik yang dinikmati oleh berjuta-juta pengguna setiap hari. Shopee juga merupakan penyumbang utama kepada ekonomi digital di rantau ini dengan komitmen teguh untuk membantu jenama dan usahawan tempatan berjaya dalam e-dagang.

Shopee adalah sebahagian daripada Sea Limited (NYSE: SE), sebuah syarikat internet pengguna global yang terkemuka. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kehidupan para pengguna dan perniagaan kecil menerusi teknologi melalui tiga perniagaan terasnya: Shopee, Garena dan SeaMoney.

SOURCE:

Shopee

CATEGORY:

Retail

PUBLISHED ON:

06 Dec 2022

Past Press Releases

MORE
#Retail #Business

06 December 2022

145K Shopee Sellers Achieved 25% Growth In 2022

Talk to Media OutReach today

CONTACT US NOW