Winning Malaysian Loyalty on E-Commerce

Jenama di Shopee Mall Memacu Kesetiaan dengan 100% Ketulenan; Penjual Pasaran Mengekalkan Pembeli dengan Pemperibadian

KUALA LUMPUR, MALAYSIA - Media OutReach - 19 Oktober 2022 - Shopee menunjukkan perkara yang mendorong kesetiaan pengguna Malaysia kepada jenama kegemaran mereka dalam talian dalam kajian Oktober 2022 'Winning Malaysian Loyalty on E-Commerce'*. Untuk jenama rasmi dengan 'storefronts' di Shopee Mall, pembelian berulang didorong oleh perkhidmatan dan jaminan nilai tambah. 87% rakyat Malaysia yang ditinjau memilih jenama rasmi Shopee Mall kerana 100% produk dijamin asli, pulangan tanpa kerumitan dan penghantaran percuma. Baki 13% merasakan ganjaran dengan pelancaran produk eksklusif dan Shopee Brand Memberships.

Caption

Untuk semua penjual lain di seluruh platform, 5 dalam 10 pembeli berulang kali kembali ke kedai kegemaran mereka selama lebih daripada 4 tahun disebabkan oleh pemperibadian dalam aplikasi dan cadangan yang menarik. Responden ini menyamakan penglibatan yang diperibadikan dengan: 25% cadangan produk and pakej yang sesuai dengan keperluan mereka, 14% percayai dalam pembungkusan yang selamat & terjamin, 8% balasan mesej tepat waktu dan 4% kejutan hadiah peribadi. Sebaliknya, 49% lebih suka diberi ganjaran dengan baucar dan diskaun berbanding pemperibadian.

Kenneth Soh, Ketua Kempen Pemasaran di Shopee Malaysia berkata, "Sangat menggalakkan untuk jenama mengetahui bahawa pengguna Malaysia sangat arif dalam talian dan akan setia kepada jenama yang boleh dipercayai. Apabila berhadapan dengan dua penjual yang serupa, 6 dalam 10 pelanggan masih memilih jenama Shopee Mall rasmi kerana Shopee memastikan pengguna menerima dua kali ganda wang mereka kembali jika produk yang dibeli di Shopee Mall adalah tidak tulen. Shopee Mall dipercayai oleh lebih 4,500 jenama rakan kongsi di Malaysia dan kebanyakannya mengintegrasikan tawaran dan kempen mereka dengan kami untuk memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada pelanggan mereka."

""Kami gembira melihat ramai penjual memacu lebih banyak penglibatan dengan tahap perkhidmatan pelanggan yang lebih tinggi, yang memenangi kesetiaan pelanggan sebagai hasilnya. Kami berusaha untuk memperbaharui ciri dalam aplikasi baharu yang akan memberikan nilai tambah tambahan untuk semua pengguna dan pengalaman jual dan beli yang lebih baik di Shopee," tambah Soh.

Apabila tidak membeli-belah dalam talian, responden tinjauan menunjukkan bahawa pemacu utama penglibatan dalam aplikasi yang berterusan ialah menemui minat baharu pada platform; 42% yang ditinjau menikmati mencari produk dan trend baharu. 36% bermain permainan, 14% menyertai cabutan bertuah. Selebihnya menonton Shopee Live untuk hiburan atau membuat sumbangan kepada NGO kegemaran mereka.

Menurut kajian itu, pembeli Malaysia bukan sahaja membeli perkara yang mereka perlukan dan suka daripada jenama yang mereka setia, mereka mahu dihiburkan, berkomunikasi dengan orang lain, dan mendapat inspirasi dengan mudah. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa 60% penjual lama di platform (lebih 5 tahun) membina hubungan positif dengan pelanggan di Shopee melalui ciri sokongan penjual tepat pada masanya, tawaran penyelidikan pasaran dan rangkaian affiliates. Sebagai contoh, 14% menggunakan Shopee Chat untuk memupuk hubungan yang lebih mendalam dan boleh dipercayai. Sejak 2019, Shopee Live juga telah melihat penjual melancarkan aliran untuk menunjukkan produk, menjawab soalan pembeli dan mendapatkan maklum balas tepat waktu daripada pembeli.

'Winning Malaysian Loyalty on E-Commerce' adalah sebahagian daripada siri kepimpinan Shopee mengenai trend pengguna dan penjual akhir tahun semasa kempen e-dagang besar. Cerapan terdorong data ini membolehkan pemilik perniagaan dan jenama mengekalkan dan memberi ganjaran kepada pembeli setia dalam talian.

Nota untuk Editor
    1. Metodologi Tinjauan*
    Tinjauan "Winning Malaysian Loyalty on E-Commerce" 2022 telah dijalankan oleh Shopee Marketplace, antara 19 Julai hingga 17 Ogos 2022. Kajian pasaran terbesar setakat ini memperoleh maklum balas sukarela daripada lebih 5,000 pembeli dan penjual Malaysia.

Hashtag: #Shopee

Mengenai Shopee
Shopee ialah platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan. Shopee menggalakkan sebuah ekosistem digital yang inklusif dan mampan dengan membolehkan pendigitalan perniagaan, membolehkan perniagaan-perniagaan mengembangkan kehadiran dalam talian mereka, membantu lebih ramai orang mengakses dan memperoleh manfaat daripada perkhidmatan digital, serta membangkitkan komuniti tempatan.

Shopee menawarkan pengalaman yang mudah, selamat, dan menarik yang dinikmati oleh berjuta-juta pengguna setiap hari. Shopee juga merupakan penyumbang utama kepada ekonomi digital di rantau ini dengan komitmen teguh untuk membantu jenama dan usahawan tempatan berjaya dalam e-dagang.

Shopee adalah sebahagian daripada Sea Limited (NYSE: SE), sebuah syarikat internet pengguna global yang terkemuka. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kehidupan para pengguna dan perniagaan kecil menerusi teknologi melalui tiga perniagaan terasnya: Shopee, Garena dan SeaMoney.

Shopee

Retail